Téměř každý třetí člověk si stěžuje na příznaky podrážděného střeva. U žen se tento problém objevuje dokonce dvakrát častěji než u mužů. Jaké jsou příčiny, co pomáhá a jak tomu zabránit?

Proč syndromem podrážděného střeva trpí především ženy?
Protože o vývoji této nemoci není mnoho známo, nevíme ani, proč tento syndrom postihuje častěji ženy. Ale vycházíme z toho, že nejvíce problémů způsobuje porucha pohybu střevních svalů. Kromě toho jsou pacienti s tímto syndromem většinou citlivější na bolest.

Co střevo vůbec nesnese?
Nevyhovuje mu nevyvážená strava a jídlo plné tuků. Někteří pacienti reagují alergicky a podrážděně na určité druhy potravin, takzvané spouštěče, jako jsou například mléčné výrobky, pečená jídla, citrusové ovoce, káva nebo alkohol. Ale objevují se i bakteriální záněty střev.

Škodí mu jen špatná strava?
Ne, střevní těžkosti způsobují i stres a psychické problémy v osobním životě i zaměstnání. V žaludečním a střevním traktu se nachází mnoho nervů, které kontrolují správnou činnost střeva. Když se tato funkce naruší, nastanou problémy.

Jaké problémy to můžou být?
Pro podrážděné střevo jsou charakteristické bolesti břicha, které po stolici zmizí. Často také průjmy doprovázené bolestmi, nafouknuté břicho, kdy se vzduch hromadí hlavně ve střevech, nebo také hleny ve stolici.

Jak nebezpečné to je?
Podrážděné střevo samo o sobě není nebezpečné a nemusí vést k žádnému onemocnění, ale způsobuje značné omezení, a tím snižuje kvalitu života.

Takže bych při jeho podráždění přece jen měla vyhledat lékaře?
Ano, především tehdy, když bolesti břicha nebo jiné potíže přetrvávají více dní a nezjistila jste žádnou konkrétní příčinu.

Jaké vyšetření udělá lékař?
Stanoví anamnézu, zeptá se vás na stravovací návyky a jaké těžkosti konkrétně máte. Kromě toho udělá ultrazvuk, aby zjistil, jestli nemáte problémy se žlučníkem, ledvinami nebo játry.

Proč je to potřeba?
Protože za těmito těžkostmi se může skrývat i chronický zánět střeva, který se léčí jiným způsobem než podrážděné střevo.

Takže bych při jeho podráždění přece jen měla vyhledat lékaře?
Ano, především tehdy, když bolesti břicha nebo jiné potíže přetrvávají více dní a nezjistila jste žádnou konkrétní příčinu.

Jaké vyšetření udělá lékař?
Stanoví anamnézu, zeptá se vás na stravovací návyky a jaké těžkosti konkrétně máte. Kromě toho udělá ultrazvuk, aby zjistil, jestli nemáte problémy se žlučníkem, ledvinami nebo játry.

Proč je to potřeba?
Protože za těmito těžkostmi se může skrývat i chronický zánět střeva, který se léčí jiným způsobem než podrážděné střevo.

7 rad, díky nimž si můžete pomoct sama
1. Veďte si stravovací deník. Najdete tak potraviny, které jsou pro vaše střeva problematické, a můžete se jim vědomě vyhýbat.

2. Dělte jídla. Pokrm s vysokým obsahem uhlohydrátů si rozdělte na malé porce po celý den. Ulehčíte tím střevům.

3. Správně pijte. Zajistěte si dostatek tekutin po celý den – minimálně dva litry a omezte kávu, alkohol, ale také perlivé nápoje.

4. Pryč se stresem. Pokuste se snížit svůj stres – ať v práci nebo soukromém životě. Pravidelně si dopřávejte volno. Uvolní vás například jóga, čtení knihy, procházka nebo sauna. Jestli kouříte, měla byste přestat.

5. Naordinujte si sport. Pravidelnými a přiměřenými sportovními aktivitami (turistika, chůze, plavání) podpoříte pohyb střev a ještě k tomu odbouráte stres přirozenou cestou.

6. Používejte termoláhev. Ráno si ji položte na břicho, aby se napjaté střevo mohlo uvolnit. Přitom poslouchejte relaxační hudbu.

7. Nezapomínejte na masáž břicha. Vleže si masírujte břicho jemnými krouživými pohyby ve směru hodinových ručiček. Zhruba pětiminutová masáž prospěje vašemu trávení.

Správné jídlo uvolní břicho
Aby se vašemu střevu dobře dařilo, existuje řada věcí, na které byste si při stravování měla dávat pozor, zde je výčet alespoň těch nejzákladnějších:

– Postarejte se o to, aby střevo mělo stále co dělat. Toho dosáhnete vyváženou stravou, jako jsou například celozrnné pečivo, zelenina nebo ovesné vločky.

– Doplňte svoji stravu o pšeničné otruby, lněné semínko, které zamícháte do bílého jogurtu. Je to ideální snídaně.

– Balzámem pro zažívání jsou kysané mléčné výrobky a kyselé zelí, které nastartují střeva.

– Podíl tuku v jídle udržujte na nízkých hodnotách.

– Jídlo nehltejte, ale pořádně a pomalu rozžvýkejte, pomůže vám to lépe trávit.

– Zapomeňte na pálivá, nadýmavá a sladká jídla, která způsobují plynatost.

A kde se nachází naše imunita? Právě ve střevech. Musíte svojí imunitu podpořit na maximum.